Over

Sacha van Looveren

Docent wiskunde sinds 2001 in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Op dit moment werk ik op het Ichthus Lyceum in Driehuis.

Iets meer over mijzelf…

Na 13 jaar voor de klas voelde in een bepaalde onrust, de manier waarop ik lesgaf beklemde mij en ik merkte dat ik mijn werkplezier begon te verliezen. Het leek mij tijd voor de volgende stap. Ik dacht aan de stap maken naar het management. Bij Stichting Iris volgde ik de opleiding ‘Professioneel Leiderschap’. Eén van de eerste opdrachten was: ‘draag jouw visie op onderwijs voor op een zeepkist.’ Mijn visie op onderwijs……tja, dat is een interessante vraag. Ik wist inmiddels best wel wat ik eigenlijk niet meer wilde, maar wat wil ik dan wel, WAT is dan mijn visie op onderwijs. Deze opdracht was een keerpunt voor mij.

In het voorjaar van 2015 richtte ik mijn eigen onderwijsdenktank op, samen met één van mijn studiegenootjes. We nodigden mensen uit ons netwerk uit waarvan we wisten dat ze een passie hebben voor onderwijs. De avonden begonnen met bespreken wat NIET werkt op school en in de klas. Daaruit kwam voort wat we dan wel graag zouden willen, we verdiepten ons in onderwijsideeën van vernieuwende scholen en onderwijssystemen uit andere landen. We lieten ons inspireren door mooie artikelen en documentaires, waar ook veel leerlingen aan het woord waren. Er vond een proces plaats waarin we onze kennis verbrede en verdiepte, waarin we discussieerden, elkaar inspireerden en continue de link legden met onze dagelijkse praktijk. Uiteindelijk hebben we dit gebundeld in een onderwijsconcept: Seneca Onderwijs. “Niet voor de school, maar voor het leven leren wij.” (Lucius Annaeus Seneca ± 4 v. Chr. – 65 n. Chr.)

Met ons onderwijsconcept in mijn hoofd probeer ik mijn werk als wiskundedocent in te vullen. Hierbij loop ik regelmatig tegen de grenzen van ons huidige systeem aan en probeer ik de ruimte die ik heb zo goed mogelijk te benutten. Beetje bij beetje probeer ik of de kaders wat op te rekken zijn en hoop ik mijn collega’s daar stapje voor stapje in mee te nemen.

In mijn blog neem ik jullie graag mee in mijn zoektocht naar het realiseren van beter onderwijs, onderwijs met LEV (Leren en Verbinden).

Advertenties