Het nieuwe schooljaar is alweer in volle gang, nieuwe 1e jaars hebben hun eerste introductiedagen gehad en de 2e en 3e jaars proberen langzaam uit hun vakantieritme te komen. En wij, het enthousiaste docententeam, zat dinsdagochtend in een workshop van Frans van de HvA over Rubrics.
De workshop was ook daadwerkelijk een workshop, we werden aan de slag gezet. Frans begon met een introductie en een brainstorm over wat een Rubric is. We waren het er over eens dat een Rubric ingezet wordt als beoordelingsmodel, maar ook transparantie biedt over de inhoud van een module en de bijbehorende verwachtingen van de docent. De Rubric geeft het eindpunt weer, daar gaan we naartoe werken. Frans liet ons diverse Rubrics bestuderen en daarin mochten we aangeven wat ons aansprak. Mijn eerste eye-opener was het dat een Rubric in de ik-vorm was geschreven. Die kwam echt bij mij binnen.
Daarnaast kwamen we tot de conclusie dat het in duidelijke leerlingtaal geschreven moet zijn, je kan wel een aantal moeilijke termen gebruiken, maar deze moeten dan besproken worden bij het behandelen van de Rubric. Als de leerlingen helder hebben waar we naartoe werken, geeft dit de leerlingen houvast en is het duidelijk wat er van ze verwacht wordt.
Een stelregel is 3 tot 5 onderdelen in de Rubric. Dit houdt het overzichtelijk en als je het als docent gebruikt om werk mee te beoordelen, dat houdt het behapbaar.
Zoals altijd werkt het dan weer net even anders bij wiskunde. Want bij onze wiskunde modules worden de leerlingen beoordeeld door het maken van een schriftelijke toets, waar ze laten zien wat ze beheersen. De aspecten waarop de leerlingen worden beoordeeld behandelen we in de lessen en worden geoefend m.b.v. een oefentoets. De niveaus waarop je een module bij ons kan afsluiten worden toegelicht in de Rubric. Elke toets heeft bij elk einddoel op alle 3 niveaus opgaven, de leerling beslist zelf op welk niveau ze een toets maken en een module dus willen behalen. Het mooie van dit systeem is dat leerlingen kritisch leren kijken naar hun competenties en zichzelf leren inschatten. Er is vervolgens altijd een mogelijkheid om een toets te herkansen op een hoger niveau om een module op een hoger niveau af te sluiten. Een mooie motivator.
Samen met mijn nieuwe enthousiaste collega, Margot, hebben we tijdens de workshop onze Rubric herschreven, het voelde als een verlichting. Want onze oorspronkelijke Rubric was veel te ingewikkeld voor de leerlingen, omdat we het idee hadden dat we alles moesten benoemen in de Rubric, maar hierdoor was het een ondoorgrondelijk document geworden voor de leerlingen. Hieronder onze VOOR en NA versie van de Rubric.
Boven de Rubric vindt de leerling een lijst met de leerdoelen die we gaan behandelen:
Dit was onze EERSTE versie (eigenlijk de versie voor het gedachtenproces van de docent, voor het vormgeven van de module, dus gelukkig niet onbelangrijk):
Je ziet hoeveel tekst hier in staat…..niet te doen voor een leerling.
En dit is de onze NIEUWE versie. We zijn heel benieuwd wat de leerlingen daarvan vinden, volgende week starten we deze module.
Alles wat de leerlingen nodig hebben gaan we leren in de module.
Uiteindelijk zouden we nog een extra kolom willen toevoegen die START heet, hier zouden we kunnen verwoorden wat de benodigde voorkennis is om bij een einddoel een begin te kunnen maken. Hiermee willen we groei meer zichtbaar maken, immers in deze rubric heb je al heel veel geleerd als je op niveau basis bent uitgekomen. Zonde eigenlijk als dat niet echt zichtbaar is. Een tweede reden om dit uit te proberen is om leerlingen (nog meer) bewust te maken van het opbouwende (cumulatieve) karakter van de modules (en de wiskunde). Een leerling kan hierdoor ook in een vroeg stadium een hulpvraag stellen, want als de voorkennis niet aanwezig is, dan kan het volgen en behalen van de module moeizaam worden.
Margot en ik zijn heel benieuwd hoe onze leerlingrubric gaat werken, we gaan het zien de komende weken.
Ik merk ook hoe dankbaar ik ben dat ik met zoveel enthousiaste collega’s mag werken, iedereen die bij ons komt werken op Cartesius2 kiest hier heel bewust voor. Wat een luxe! En hoe leuk is het om zelf ook elke dag weer te leren en cognitief uitgedaagd te worden. Dat het een mooi jaar mag worden!